Sep

Sep is een vrolijk jongetje van 5 jaar. Hij is non-verbaal, maakt nauwelijks contact, speelt heel eenzijdig, en leert heel langzaam nieuwe vaardigheden. Het heeft lang geduurd voordat we erachter kwamen waar de problemen vandaan komen. Sep is geboren met een stofwisselingsprobleem, waardoor hij z’n eten niet goed verteerd. Dit heeft implicaties op z’n immuunsysteem, waardoor hij uiteindelijk niet goed in staat is bacterieen, virussen, schimmels etc. buiten te houden en zware metalen uit te scheiden. We hebben geleerd dat er een zeer belangrijk verband bestaat tussen maag/darm en het functioneren van de hersenen. In zijn eerste levensjaar ontwikkelde hij zich prima op alle fronten. We hadden normaal contact en hij zei ook al ‘papa’ en ‘mama’. Op de leeftijd van 11 maanden kreeg hij, door een aanhoudend RS virus, in een paar weken tijd 3 anti biotica kuren, gevolgd door een Prednisonkuur. En vlak daarna ook nog de BMR vaccinatie er overheen. Dat kon z’n immuunsysteem simpelweg niet aan. En daarna ging het dan ook mis. Goed mis. Het contact verdween, zijn blik stond continue op oneindig en z’n ontwikkeling stond stil. Verder ontstonden ook veel lichamelijke klachten als oorontstekingen, chronisch eczeem, chronische diarrhee,  buikpijn en zelfs haaruitval. Zijn officiele diagnose is Autistisch Spectrum Disorder (ASD) met een matig verstandelijke beperking.

Is er iets aan te doen?

Er zijn inmiddels veel voorbeelden waarin het gelukt is heel veel progressie te boeken. Maar het duurt lang en het vergt enorm veel inspanning en geduld. En bij de een is er meer succes dan bij de ander. Er moet op meerdere fronten gestreden worden. Het immuunsysteem moet tot rust gebracht. Ontstekingen in de cellen van de hersenen, bloed en maag/darm moeten worden teruggebracht en de slechte bacterieen/virussen/schimmels en de zware metalen moeten het lichaam uit.

Bio-medisch ingrijpen: hoe pak je het aan?

Het begint altijd met een dieet. Soms is het vermijden van gluten al voldoende. Maar vaak is een strenger dieet nodig. Vervolgens wordt het dieet aangevuld met supplementen/therapieen. Wat aanslaat, verschilt echter per kind. Het is voor ouders eenvoudigweg ‘trial and error’. Wij zelf begonnen met een glutenvrij, caseine vrij, soya vrij dieet. Veel van z’n lichamelijke klachten verminderden snel. Hij kreeg weer een scherpe blik en z’n haar werd weer voller. Toen we ook begonnen de bacterieen, virussen en parasieten aan te pakken, begon Sep ook neurologich vooruitgang te boeken. Z’n ATEC score ging van 115 naar 95. Inmiddels hebben we het dieet verder aangescherpt door alle granen, en ook echt alle suikers, MSG en e-nummers te vermijden. Het is echt veel makkelijker te doen en vol te houden dan ik dacht.

Ouders

Door de opkomst van internet, youtube, Facebook etc, is het nu mogelijk heel snel aan heel veel informatie te komen. Ouders hebben zich wereldwijd verenigd in allerlei verschillende groepjes, wisselen continue informatie uit, geven adviezen, en delen elkaars ervaringen. Dit is zo ontzettend waardevol. Toch zijn er ook nog ontzettend veel ouders niet (goed) op de hoogte van de mogelijkheden. Het heeft ons 2 jaar ‘zoeken op internet’ gekost, voordat we eindelijk met de juiste mensen (en ouders) in contact kwamen. Dat is voor mij de aanleiding me voor deze stichting in te zetten en ons verhaal te delen. Ik hoop dat ouders die openstaan voor een andere aanpak, iets aan onze informatie zullen hebben. En het hen aanspoort in actie te komen.