Zorg voor een gifvrije leefomgeving. Baby’s en kinderen worden tegenwoordig blootgesteld aan zoveel ongezonde omgevingsfactoren, terwijl ze hier juist zo gevoelig voor zijn. Kinderen die een genetische aanleg hebben voor autisme of al autisme hebben zijn hier extra gevoelig voor. Zorgen voor een gifvrije leefomgeving is dus niet alleen kijken naar wat ze eten, maar ook inademen, op hun huidsmeren, waar ze hun tanden mee poetsen, waar hun kleding mee gewassen wordt etc.

Vermijd alles met BPA

Verschillende studies hebben aangetoond dat BPA (Bisphenol-A) kan leiden tot borstkanker en prostaatkanker, terwijl weer een andere studie bij ratten aantoonde dat BPA de hersenfuctie kan verstoren. BPA uit plastic kan in onze voeding/drank lekken. Zorg voor BPA vrij speelgoed, drinkflessen, borden, verhoudbakjes, ijsvormpjes etc. Greenjump is een webshop die gifvrije alternatieven aanbiedt. Bij jaarlijks donateurschap van onze stichting, krijgt u 5% korting bij Greenjump.

Vermijd fluoride

Oostenrijkse onderzoekers hebben reeds in de jaren 1970 aangetoond dat een uiterst kleine hoeveelheid fluoride van 1 ppm (parts per million = deeltjes per miljoen) ernstige afwijkingen aan de enzymen kan toebrengen, die het menselijk DNA in het lichaam repareren. Als DNA niet meer gerepareert kan worden, veroudert een menselijk lichaam een stuk sneller. Fluoride verouderd het lichaam, met name dus door de verstoring van deze DNA-reparatie-enzymen. Fluoride zorgt ervoor dat deze enzymen van vorm veranderen en wanneer dit gebeurt kan een enzym zijn werk niet goed doen. Dat resulteert in gebroken collageen, eczeem, weefselschade, verouderde huid, genetische beschadigingen, en onderdrukking van het immuunsysteem. En dan kan ongeacht welke ziekte die je noemt, toegang krijgen zich te manifesteren.

Lavera en Weleda hebben beide een tandpasta voor kinderen zonder fluoride.

Vermijd aluminium

Veel producten zijn van aluminium gemaakt, zoals blikjes (frisdrank of bier), folie en pannen. Aluminium kan schadelijk zijn voor de gezondheid, vanwege de aluminiumionen, ofwel ‘oplosbaar aluminium’. Deze ionen kunnen aanwezig zijn in de vorm van aluminiumsulfaat of aluminiumchloride.

Aluminiumionen kunnen via verschillende wegen het lichaam binnendringen, zoals ademen, eten en drinken. Bij blootstelling aan hoge concentraties aluminiumionen gedurende lange tijd kunnen aandoeningen ontstaan aan het zenuwstelsel, zoals diverse vormen van dementie, (tijdelijk) geheugenverlies, trillerigheid en lusteloosheid.

Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten

Vermijd de volgende ingrediënten vanwege hun toxische belasting:

Minerale olie (paraffinum liquidum of petrolatum), chemische conserveringsmiddelen zoals parabenen (alle ingrediënten die eindigen op ‘-paraben’), Sodium Laureth Sulfate (SLS/SLES), PEG en dioxaan, parfum, flataten en zelfs moet je oppassen met essentiële oliën: deze kunnen namelijk synthetisch zijn en allergische reacties veroorzaken. Het liefst gebruik je biologische verzorgingsproducten van de merken Lavera, Weleda. Er bestaan ook chloorvrije luiers van het merk Bambo.

Gebruik natuurlijke huishoudelijke schoonmaakproducten

Kies ook voor natuurlijke huishoudelijke producten zonder schadelijke stoffen. Een bekend merk is Ecover en Ecodoo. Maar ook met azijn, natriumbicarbonaat en olijfolie kom je een heel eind. Vergeet niet ook naar wasmiddel en wasverzachter te kijken en deze te vervangen.