Meetinstrument ATEC

Het is fijn om te weten dat je met een behandelmethode wel of geen effect ziet. Soms zijn de verschillen klein, en zie je als ouder niet dat je kind vooruit gaat. Er bestaat een meetinstrument die ontworpen is voor ouders. Deze test genaamd ATEC (autism treatment evaluation checklist) is ontwikkeld door Bernard Rimland en Stephen M. Edelson.

Het is onderverdeeld in 4 testen: I Spraak/Taal/Communicatie (14 delen); II Sociaal gedrag (20 delen); III Sensorisch/Cognitief bewustzijn (18 delen); IV Gezondheid /fysiek /gedrag (25 delen). Deze test is sindskort ook in het Nederlands te doen via het Autism Research Institute.

De ATEC is niet bedoeld om diagnose te stellen. Het voorziet een aantal deelscores en een totaalscore die gebruikt kunnen worden voor vergelijking op een later tijdstip. In principe geldt hoe lager de score, hoe kleiner de problemen.

De onderliggende problemen bij autisme

Wij maken onderscheid tussen genetisch autisme en regressief autisme. Regressief autisme betekent dat een kind ‘gezond’ wordt geboren en dat de klachten pas later komen. Wij houden ons voornamelijk bezig met de regressieve vorm van autisme. Regressief autisme kan ontstaan bij al gevoelige (genetische aanleg) kinderen door chemische stoffen en immuunsurpressors zoals vaccinaties, antibiotica e.d.

Dr. Mark Hyman praktiseert “Functional Medicine” en behoort tot de “100 most influential people in Health and Fitness 2015”. Hij legt in begrijpelijke taal uit wat de onderliggende problemen zijn bij autisme.

Het Autism Research Institute heeft een geweldig bron van informatie als je het hebt over de biomedische aanpak bij autisme. Het Adams rapport refereert naar 150 wetenschapelijke onderzoeken en geeft ook duidelijk weer wat de problemen zijn en wat er aan te doen is.

Ga op zoek naar een behandelaar

Wij raden ouders aan om een goed geïnformeerde en sympathieke arts/therapeut met ervaring in het behandelen van de gezondheidsproblemen van kinderen in het autistisch spectrum te vinden. De ouders die dit traject al hebben doorlopen raden onder andere artsen, voedingsdeskundigen, homeopaten en andere alternatieve therapeuten aan. Stichting Autisme Helden heeft een lijst samengesteld van therapeuten die ouders hebben aangeraden. Wilt u deze lijst ontvangen, neem dan contact met ons op.

No Shortcuts to Autism Recovery

Wij gaan het niet mooier maken dan dat het is. Als je met de biomedische aanpak begint, dan kan je de mouwen opstropen. Het is keihard werken. De bekende Dr. Amy Yasko zegt: Autism Recovery is a marathon and not a sprint. Ter inspiratie willen wij graag deze geweldige blog delen van The Thinking Moms Revolution. De moeder die dit stuk heeft geschreven, is succesvol geweest in de biomedische aanpak. Haar zoon heeft geen autisme diagnose meer. Mensen vragen haar of haar zoon misschien ook zonder de biomedische aanpak van de diagnose was afgekomen. Lees het hier.

Voeding

Promotieonderzoek van Caroline de Theije van de Universiteit Utrecht laat een overtuigend verband zien tussen darmproblemen en afwijkingen in de hersenen. Zo ontdekte zij dat bij muizen die autistisch gedrag vertonen, ook de werking van de darmen is verstoord. Zie hier haar proefschrift. Dat het verband bestaat is al veel vaker wetenschappelijk aangetoond. Echter lijkt het nog steeds niet door te dringen hoe belangrijk voeding is.

Daarom is de allereerste stap die wij adviseren om verbetering te bewerkstelligen, een dieetverandering. Vast staat dat bij de meeste kinderen met ASS er sprake is van problemen met de spijsvertering en problemen met de ontgifting door het lichaam. Lees hier meer over voeding.

Gifvrije leefomgeving

Zorg voor een gifvrije leefomgeving. Baby’s en kinderen worden tegenwoordig blootgesteld aan zoveel ongezonde omgevingsfactoren, terwijl ze hier juist zo gevoelig voor zijn. Kinderen die een genetische aanleg hebben voor autisme of al autisme hebben zijn hier extra gevoelig voor. Zorgen voor een gifvrije leefomgeving is dus niet alleen kijken naar wat ze eten, maar ook inademen, op hun huidsmeren, waar ze hun tanden mee poetsen, waar hun kleding mee gewassen wordt etc. Lees hier meer over.

Boekentips

Wil je meer weten over de biomedische aanpak, dan kunnen wij je de volgende boeken aanraden.

 

DISCLAIMER

Stichting Autisme Helden beveelt of moedigt geen specifieke testen, procedures of adviezen aan. De informatie die we verstrekken is niet bedoeld voor behandelingsdoeleinden. Het is bedoeld om ouders te informeren over de mogelijkheden die er zijn, die ze vervolgens mee kunnen nemen in het gesprek met de eigen behandelend arts/therapeut. De informatie hier verstrekt is niet bedoeld om gezondheidsproblemen te diagnosticeren of om de plaats in te nemen van professionele medische zorg. De hier verstrekte informatie is ook niet bedoeld om te dicteren wat een redelijke, geschikte of beste aanpak is voor welk gezondheidsvraagstuk dan ook.  De belangrijkste beperking van de informatie die wij verstrekken is dat het geen rekening kan houden met de unieke omstandgheden van enig welke patient. Indien u aanhoudende gezondheidsproblemen heeft of verdere vragen, neem contact op met uw behandelend arts/therapeut.